LA UNIÓ i AVA-ASAJA aconsegueixen el compromís de la Conselleria d'Agricultura de compensar els danys enguany per l'avifauna en els camps d'arròs i restablir les ajudes des del pròxim

LA UNIO - 23 May, 2023

La Generalitat reconeix en una reunió celebrada hui que han nidificat 14.000 flamencs enguany en el Parc Natural de l'Albufera

La Unió Llauradora i AVA-ASAJA han aconseguit hui el compromís per part de la Conselleria d'Agricultura per a compensar enguany els danys causats per l'avifauna en els camps d'arròs del Parc Natural de l’Albufera i restablir a partir de 2024 una línia d'ajudes com les que ja hi havia fa uns anys.

Aquest és el principal resultat de la reunió celebrada hui per una representació del sector arrosser de totes dues organitzacions agràries amb el secretari autonòmic d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Francisco Candela.

Per a comprovar els danys originats aquesta campanya per l'avifauna, fonamentalment els flamencs, encara que també altres espècies, es crearà des de demà un cens de parcel·les danyades. En unes setmanes s'analitzaran els resultats i es plantejaran les compensacions per als productors. Per a 2024 s'espera ja tindre de nou una línia d'ajudes específica que compense els danys que l'avifauna causa en els camps cultivats d'arròs.

La Conselleria d'Agricultura assumeix així les pèrdues econòmiques per l'avifauna en l'Albufera després de reconèixer que enguany han nidificat més de 14.000 flamencs en el Parc Natural que han provocat danys al cultiu.

Cal assenyalar que en aquests moments els camps d'arròs estan recentment sembrats o plantats i s'observa una elevada incidència de danys provocats per l'avifauna. L'arròs està servint d'aliment als ocells mentre que la nombrosa població de flamencs que hi ha hagut i hi ha al Parc Natural de l'Albufera, per a menjar insectes o les algues presents en els camps inundats, trepitgen i filtren la terra impedint el naixement i desenvolupament de la planta. El moviment dels flamencs en els fons en menjar impedeix així que cresca l'arròs en els camps de cultiu.

El resultat de l'acció d'aquesta avifauna obligarà a ressembrar o replantar els camps d'arròs afectats, fet que suposarà un sobrecost per aquesta tasca addicional i sense garantia que aquestes espècies d'avifauna no tornen a menjar-se’l o fer desaparèixer el que s'ha sembrat o plantat de nou.

L'actual assegurança del cultiu de l'arròs no ofereix una resposta adequada per a cobrir aquest tipus de riscos ocasionats per l'avifauna perquè, a més d'establir una alta franquícia del 20%, la cobertura deixa fora els danys soferts des de la sembra de l'arròs fins que la planta arriba a l'estat fenològic en el qual té tres fulles. Aquesta fase inicial del cultiu és precisament quan es concentren els atacs de l'avifauna, sobretot dels flamencs.

La situació s'ha agreujat davant nous assentaments durant els últims anys de colònies de flamencs que han nidificat en l'Albufera, inclosos els procedents de Doñana a causa de la major inundació per a conrear arròs dels últims anys.