LA UNIÓ i AVA denuncien que el Consell eludeix la seua responsabilitat contra el Covid-19 i càrrega amb sobrecostos i burocràcia als llauradors

LA UNIO - 07 Sep, 2020

Les organitzacions agràries retrauen a la Generalitat Valenciana que no haja acceptat una reunió per a consensuar mesures de prevenció i compensacions

LA UNIÓ de Llauradors i Ramaders i l'Associació Valenciana d'Agricultors rebutgen de manera conjunta la resolució aprovada per les conselleries de Sanitat i Agricultura dirigida a establir mesures addicionals per a la prevenció i control del Covid-19 en el sector agrari perquè “la Generalitat Valenciana eludeix la seua responsabilitat davant les pròximes campanyes de recol·lecció i decideix carregar amb sobrecostos econòmics i més burocràcia als llauradors”.

Aquesta resolució publicada en el DOGV obliga els titulars d'explotacions que van a realitzar una contractació de treballadors temporers en la verema –ja iniciada des de la setmana passada– i en la imminent recol·lecció de cítrics, caquis i altres productes de la Comunitat Valenciana a dur a terme una labor excepcional d'informació i de registre de dades personals. Aquestes instruccions, que impliquen dures sancions en cas d'incompliment, se sumen a altres mesures de seguretat ja contemplades contra la pandèmia que en altres temporades espanyoles ha suposat un encariment del 10-15% dels costos de producció.

Les dues principals organitzacions agràries valencianes retrauen a la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, que no haja acceptat la sol·licitud d'una reunió en les últimes setmanes, amb l'assistència de la consellera d'Agricultura, Mireia Mollà, per a abordar i consensuar les mesures a adoptar a fi d'evitar contagis en el camp amb l'arribada de temporers procedents d'altres comunitats i fins i tot d'altres països.

En aquest sentit, el secretari general de LA UNIÓ, Carles Peris, i el president de AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, coincideixen a subratllar que “el Consell ha optat per tornar a actuar d'esquena al sector agrari, per llevar-se les puces i passar el marró als llauradors en un tema tan sensible com és el Covid-19. Ni ha acceptat la nostra reivindicació de fer proves PCR als temporers que vindran a l'agricultura valenciana –com sí han fet altres governs com La Rioja i Castella i Lleó– ni ha establit compensacions per tots els esforços que suportaran els empresaris agraris i que agreugen la ja de per si mateix precària rendibilitat de les seues explotacions”.

 

Al seu judici, “l'Administració només serveix si és capaç de solucionar els problemes i en aquest cas l'única cosa que ha fet és traslladar-los als llauradors com si isquera gratis, sense ajuda i sense reconeixement. Cal recordar que el sector agrari ha mantingut durant tota la pandèmia un comportament exemplar, que no hi ha hagut greus casos d'afecció de Covid-19 en el camp valencià i que no ha parat per a proveir a la societat d'aliments en quantitat i qualitat. Creiem que ara no ens mereixem aquest menyspreu i abús”.