LA UNIÓ i AVA han arrancat hui hui una campanya de protestes sectorials fins a acabar amb el “maltractament” als llauradors valencians
Les dues organitzacions critiquen que “la Llei de l'Horta no serveix fins ara per a protegir als productors de cebes i creïlles de la insolidaritat mostrada per la gran distribució”
LA UNIÓ de Llauradors i Ramaders i l'Associació Valenciana d'Agricultors han protagonitzat hui, a les portes de la conselleria d'Agricultura, una concentració d'un centenar de persones per a denunciar “la falta de compromisos” per part de les Administracions i “la insolidaritat mostrada cap als productes de proximitat” per les cadenes de la gran distribució, que han provocat unes pèrdues superiors als 20 milions d'euros entre els productors de cebes i creïlles de l'horta valenciana.
Totes dues organitzacions agràries han avançat que aquest acte de protesta és el primer que convocaran en els pròxims mesos i que, d'aquesta manera, inicien hui una extensa campanya de mobilitzacions per sectors agraris en crisis o a la recerca de solucions a problemes específics. Així, la pròxima convocatòria exigirà mesures efectives per a la lluita del Cotonet de Sud-àfrica en cítrics i caquis. Si no millora la situació del sector agrari, les dues entitats auguren “una tardor calenta”.
El secretari general de LA UNIÓ, Carles Peris, ha defensat que “ara no és el moment de fer grans aglomeracions per sentit de la responsabilitat, però farem més protestes sectorials, sense descartar l'acabar amb una manifestació global com la que vam fer al febrer. Les Administracions no han apostat des de fa temps per la nostra agricultura i és imprescindible que impulsen polítiques en suport dels professionals. La gran distribució també pot fer-ho molt millor i apostar pels productes de proximitat”.
Per la seua banda, el president de AVA, Cristóbal Aguado, ha assegurat que “no pararem d'eixir al carrer fins que totes les Administracions posen en marxa mesures que acaben amb el maltractament als llauradors i ramaders. D'igual manera que es lluita contra el maltractament a les dones, al grup LGTBI o als animals, ha d'haver-hi lleis que protegisquen de veritat als productors del camp. O els polítics es posen les piles o farem que li les posen, a través de protestes que poden ser menys prudents que la de hui, perquè ens estem jugant el nostre futur”.
Després d'entregar un document reivindicatiu a la consellera d'Agricultura, els dirigents de AVA-ASAJA i LA UNIÓ han llançat al sòl cebes i creïlles en protesta pels baixos preus oferits mentre els lineals estaven plens d'importacions foranes a un preu multiplicat per mil del productor al consumidor. Així mateix, Cristóbal Aguado va concloure la seua intervenció trencant, de manera simbòlica, la Llei de l'Horta perquè “no té cap efecte sobre la rendibilitat del productor” i va reptar a la consellera a demostrar si serveix de veritat als llauradors.