LA UNIÓ i AVA han reclamat hui a València eines per a frenar el Cotonet de Sud-àfrica i compensacions pels 120 milions de pèrdues

LA UNIO - 10 Jul, 2020
  • 2020
  • 0

Denuncien la descoordinació i l'enfrontament entre les diferents administracions per a garantir la sanitat vegetal

 

Centenars de llauradors convocats per LA UNIÓ de Llauradors i l'Associació Valenciana d'Agricultors han reclamat hui a València, a les portes de la Delegació del Govern, l'autorització d'eines de lluita eficaces i el pagament de compensacions pels danys ocasionats per la plaga del Cotonet de Sud-àfrica, les pèrdues del qual durant la pròxima campanya citrícola superaran els 120 milions d'euros en la Comunitat Valenciana (6 milions pel cost dels tractaments i 114 milions pels perjudicis directes sobre la fruita).

La concentració, que portava per lema ‘Els nostres cítrics estan en perill. Solucions per al Cotonet ja’ i amb el suport de FEPAC-ASAJA Castelló, UPA-PV i el Comité de Gestió de Cítrics, va posar l'accent en la descoordinació i l'enfrontament entre les diferents administracions competents –autonòmica, nacional i europea– per a aportar solucions que permeten garantir la sanitat vegetal en l'agricultura valenciana.

En aquest sentit, el secretari general de LA UNIÓ, Carles Peris, va retraure que “ens fan la vida impossible, som un autèntic colador de plagues i damunt, mentre als llauradors europeus ens prohibeixen cada vegada més matèries fitosanitàries, deixen entrar importacions de països tercers que continuen utilitzant eixes mateixes substàncies, la qual cosa genera una competència deslleial. La Generalitat dóna ajudes a tots menys als llauradors i quan ens prometen alguna cosa, després no ho compleixen. Quant al ministre d'Agricultura, Luis Planas, no fa res pels productors valencians i sembla que busca una butaca a Brussel·les”.

Per la seua part el president de AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, va rebutjar “el joc de tennis que estan disputant la conselleria d'Agricultura i el Govern central, quan tots tenen culpa en el problema de les plagues i malalties agràries. El Govern no va evitar l'entrada del Cotonet pel port de Sagunt i la Generalitat tampoc va fer els deures per a erradicar-lo. Després està la Unió Europea, la política fitosanitària de la qual suprimeix matèries actives sense oferir alternatives viables, la qual cosa dispara el desaprofitament alimentari i arruïna als agricultors”. Per això, Aguado va instar a “no votar a qui no soluciona els nostres problemes”.

Després dels parlaments, els representants de les organitzacions agràries van registrar un document reivindicatiu dirigit a la delegada del Govern, Gloria Calero, perquè trasllade a Madrid altres demandes com l'assignació d'un únic port d'entrada per Estat membre dels carregaments de cítrics procedents de tercers països, a fi d'aconseguir la màxima especialització i millorar la coordinació dels controls fitosanitaris de la UE; establir inspeccions de seguretat alimentària i sanitat vegetal als països d'origen; exigir al laboratori nacional de referència, que el Govern ha traslladat de València a Lugo, que realitze anàlisi de mostres asimptomàtiques a la fruita que entra pel port de Vigo; així com establir una etiqueta distintiva que realce els avantatges fitosanitaris i ambientals que presenten els productes agraris europeus respecte als forans.

Amb aquest acte de protesta, el sector agrari valencià dóna continuïtat al calendari de mobilitzacions iniciat a l'inici de l'any, interromput durant l'estat d'alarma pel Covid-19 i représ el passat 26 de juny amb un acte davant la conselleria d'Agricultura en protesta per la desastrosa campanya de cebes i creïlles en l'horta valenciana. Si les administracions no proporcionen solucions, el sector agrari valencià presagia una “tardor calenta”.