LA UNIÓ i AVA valoren que s'accepte el preu just en les expropiacions de Parc Sagunt II

LA UNIO - 19 May, 2023

La rectificació de l'Administració és la justa i evita que els agricultors siguen els únics que isquen perdent amb la gigafactoria

La Unió Llauradora i AVA valoren de manera positiva que Espais Econòmics Empresarials (EEE) –participada per la Generalitat Valenciana i el Govern central– rectifique la seua posició, retire les demandes interposades per la via Contenciós-Administrativa del Tribunal Superior de Justícia i accepte finalment pagar el preu just proposat pel jurat provincial d'expropiació als propietaris dels terrenys de Parc Sagunt II on es construirà la gigafactoria de Volkswagen.

El president de AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, i el secretari general de LA UNIÓ, Carles Peris, subratllen que “la decisió anunciada per l'Administració és la justa, la lògica i la que corresponia. Des del principi hem defensat que són els llauradors els que tenien el dret de recórrer unes estimacions que consideraven molt baixes respecte al valor objectiu del sòl; resultava surrealista que fora l'Administració la que recorreguera la proposta d'un òrgan de la pròpia Administració establit per a tal fi. Aquesta nova posició evita que els llauradors siguen els únics que isquen perdent amb la iniciativa empresarial de la gigafactoria de la qual ens alegrem molt, però que ha de ser positiva per a tota la societat, inclosos els propietaris del sòl”.

Totes dues organitzacions agràries argumenten que les últimes sentències relacionades amb processos expropiatoris d'ADIF estan donant la raó als llauradors perquè els jutges tenen en compte la valoració del jurat provincial d'expropiació, el qual acredita els principis de legalitat, veracitat i encert, i en el qual estan representats experts qualificats com un magistrat, un advocat de l'Estat, un notari, un interventor d'Hisenda, un enginyer agrònom i un tècnic de la Conselleria de Política Territorial.

“Si EEE haguera mantingut la seua estratègia, segurament hauria perdut la batalla judicial, per la qual cosa els propietaris havien cobrat tres o quatre anys més tard i el pròxim govern haguera hagut d'assumir, a més de les despeses licitades de procuradors i advocats, la defensa dels expropiats i els interessos, entorn del 10% del total litigat, derivats del retard dels pagaments durant els anys que durara el judici. Era obligació dels nostres governants evitar aquest maltractament cap als expropiats i aqueix malbaratament de diners públics”, asseguren els dirigents agraris.

Agilitzar els pagaments

La intensa campanya tècnica, negociadora i reivindicativa de les dues organitzacions agràries –que va contemplar fins i tot una mobilització d'afectats a Puçol el dia abans de l'acte de col·locació de la primera pedra de Volkswagen, presidit pel rei Felip VI, sota el lema “Sí a Volkswagen, però no a costa de la butxaca dels llauradors”– ha aconseguit que un miler de propietaris perceben una quantitat raonable per les seues terres: “No era de rebut que aquests propietaris es quedaren sense els seus camps i sense diners fins que acabaren els judicis. Ara disposaran dels diners que correspon per a decidir el que vulguen”. En aquest sentit, i tenint present el retard generat per l'Administració, totes dues organitzacions agràries sol·liciten a EEE que agilitze al màxim el pagament del preu just a tots els expropiats.