LA UNIÓ i la resta d'organitzacions agràries eixiran a la carretera el 3 de desembre per a reclamar mesures davant l'escalada històrica de costos i la crisi de preus

LA UNIO - 26 Nov, 2021

Serà una marxa de persones i vehicles des de Favara a Tavernes de la Valldigna

LA UNIÓ de Llauradors i la resta d'organitzacions professionals agràries de la Comunitat Valenciana –Asociación Valenciana de Agricultores (AVA-ASAJA), ASAJA Alicante-Jóvenes Agricultores, Coordinadora Campesina del País Valencià (CCPP-COAG) y la Unión de Pequeños Agricultores y Ganaderos del País Valencià (UPA-PV)– han acordat la convocatòria d'una manifestació divendres que ve 3 de desembre per a reclamar mesures de suport a totes les administracions davant l'escalada històrica dels costos de producció i la crisi de preus en origen.

L'acte de protesta consistirà en una marxa de persones i vehicles (tant turismes i furgonetes com a maquinària d'ús agrícola) que discorrerà des de les poblacions de Favara fins a Tavernes de la Valldigna. En aquesta zona va ser precisament on va començar el mal inici de la campanya de la taronja Navelina, que posteriorment s'ha estés a la resta d'àrees citrícoles, la qual registra cotitzacions ruïnoses de fins a 0,15 euros per quilo que estan molt lluny de cobrir les despeses, a causa de l'entrada massiva d'importacions foranes i als abusos comercials de determinades cadenes de distribució.

Aquestes comarques també concentren la major producció de caqui a Europa, un cultiu la rendibilitat del qual està contra les cordes a causa de la falta de solucions per a combatre les plagues i malalties. Així mateix, la reivindicació remarca els danys en expansió que està ocasionant el Cotonet de Sud-àfrica –200 milions de pèrdues en la present campanya citrícola– en les clementines, principalment en el sud de Castelló i nord de València.

Amb tot, les organitzacions agràries convocants de la mobilització conviden a participar a totes les persones afectades directament o indirectament per la greu crisi de rendibilitat que suporten la gran majoria de les produccions agrícoles (raïm, oli, arròs, fruites d'os, tota classe d'hortalisses…) i ramaderes (porcí, boví, avícola, oví-caprí, cunícola i apícola) ja que l'acte de protesta fa referència a la problemàtica general del sector agropecuari.

Les entitats representatives del camp valencià alerten d'una pujada sense precedents dels costos de producció en l'agricultura i la ramaderia. L'energia elèctrica –necessària fonamentalment per a extraure l'aigua de reg– s'ha encarit un 270% i moltes entitats de reg es veuen abocades a renovar els seus contractes amb les comercialitzadores mitjançant increments inassumibles. El gasoil que usen els tractors i altres màquines agràries ha pujat un 73%, així com els adobs (+48%), l'aigua (+33%), els plàstics d'hivernacle (+46%) o les llavors (+20%). En l'apartat de la ramaderia, l'encariment del 20% dels pinsos per a alimentació animal llastra la competitivitat de les explotacions.

Mentre els aliments comencen a experimentar un encariment per als consumidors, al principi de la cadena alimentària els productors no tenen la capacitat de repercutir la històrica escalada de costos en els preus que perceben. Per això, a més de suports conjunturals, el sector agrari exigeix que la recent reforma de la Llei de la Cadena Alimentària servisca veritablement per a evitar pràctiques comercials abusives i garantisca preus justos per als productors.

Així mateix, les organitzacions agràries reivindiquen una Política Agrícola Comuna (PAC) més mediterrània i una profunda revisió dels acords comercials de la Unió Europea amb països tercers, començant per l'actual revisió del tractat amb Sud-àfrica, a fi d'establir reciprocitat en les condicions de producció, majors controls fitosanitaris i la declaració de ‘producte sensible’ a aquells cultius la rendibilitat dels quals es veja perjudicada.

El sector agrari valencià no descarta la convocatòria de més actes de protesta durant les pròximes setmanes, així com la participació en una gran manifestació a Madrid de llauradors, ramaders i ciutadans en defensa d'un medi rural sostenible des del punt de vista ambiental, social i econòmic.