LA UNIÓ informa que finalment no es modifica la Llei de Ramaderia i els apicultors de la Comunitat Valenciana no rebran les fortes i injustes sancions previstes

LA UNIO - 04 Dec, 2020

A l'octubre l’organització ho va traslladar ja als grups parlamentaris de les Corts i ara s'ha concretat

LA UNIÓ de Llauradors i Ramaders informa que tots els grups parlamentaris de les Corts, per unanimitat, han aprovat una esmena de supressió per la qual no hi haurà finalment modificació de la Llei de Ramaderia i per tant els apicultors de la Comunitat Valenciana no rebran les fortes sancions com estava previst.

La Comissió d’Economia, Pressupostos i Hisenda de les Corts d'ahir, va debatre i votar les esmenes dels diferents grups a la Llei d'Acompanyament dels pressupostos de 2021, entre elles una que contemplava modificar la Llei de Ramaderia, i es preveia imposar elevades sancions de fins a 60.000 euros als apicultors que incompliren l'Acord del Consell que limita la pol·linització creuada dels cítrics, conegut com pinyolà.

A l'octubre, LA UNIÓ va presentar ja als diferents Grups Parlamentaris de les Corts unes propostes d'esmenes, entre les quals es trobava la retirada d’eixe canvi en la Llei de la Ramaderia. En aquest sentit, l'organització es congratula de la reacció dels grups parlamentaris i considera que és un gran aconseguiment fruit de la unió del sector apícola, al qual sens dubte va contribuir la manifestació conjunta de totes les organitzacions vinculades al sector apícola el passat 6 de novembre.

L'organització aprofita per a demanar a la Generalitat que advoque per la convivència entre els sectors apícola i citrícola i supere ja d'una vegada per sempre una situació que s'arrossega des de fa quasi trenta anys.

El sector apícola de la Comunitat Valenciana ha passat de produir mel de flor del taronger sense problemes fins a principis dels anys 90, a percebre una compensació per la prohibició d'establir assentaments en zones citrícoles i posteriorment deixar de rebre aquesta ajuda des de 2009 a canvi d'anar ampliant les zones permeses per a autoritzar assentaments. D'altra banda, no tenia molt de sentit imposar sancions perquè l'Acord de la pinyolà està a poc a poc permetent la implantació de més assentaments apícoles i reduint la conflictivitat entre tots dos sectors. A més, el sector citrícola està avançant en una auto reconversió cap a varietats que no provoquen pol·linització creuada (triploides) que permetran gradualment l'increment d'assentaments i, per part seua, el sector apícola està complint de forma generalitzada l'Acord ja que el nivell de denúncies per part de l'administració és molt baix.

Cal indicar a més que els apicultors pateixen l'expulsió de les zones citrícoles en èpoques de floració a conseqüència d'una deficitària ordenació varietal que per pol·linització creuada provoca l'aparició de llavors en determinades varietats de cítrics. En la dècada dels 80 i 90 es van plantar al llarg de la Comunitat Valenciana varietats híbrides de mandariner que van provocar la presència de llavors en els fruits d'altres varietats del grup mandarines que, fins al moment, no les produïen. La conseqüència va ser un menyscapte de la qualitat final d'algunes varietats de cítrics amb greu repercussió comercial negativa. Per això, i a fi d'evitar la presència de llavors en fruits cítrics, es va establir l'obligació de traure els ruscos de les zones citrícoles, un problema que lluny de solucionar-se s'ha enquistat en el temps.