LA UNIÓ informa que la pedra d'ahir va causar pèrdues per valor de 3,6 milions d'euros en més d'1.000 hectàrees

LA UNIO - 14 Sep, 2018
  • 2721
  • 1

Va afectar a les comarques de la Ribera Alta i La Costera i al cultiu de cítrics i caqui

LA UNIÓ de Llauradors assenyala que les tempestes d'ahir van provocar pèrdues directes en el camp per una quantia de més de 3,6 milions d'euros en les comarques de la Ribera Alta (2,25 milions) i La Costera (1,43 milions).

Van ser episodis molt localitzats que així i tot van afectar a un radi d'unes 1.059 hectàrees (704 en la Ribera i 355 a La Costera), conreades de cítrics (886 Ha/ 609 en la Ribera i 277 en la Costera) i caqui (173 Ha /95 en la Ribera i 78 en la Costera)). Les localitats més afectades en la Ribera Alta són Càrcer, Castelló de la Ribera, Beneixida, Alcàntera del Xúquer, Cotes, l’Enova, Manuel, Senyera i Rafelguaraf i en la Costera es tracta de Rotglà, Barxeta i la Llosa de Ranes.

La mitjana general de danys se situa al voltant del 25-30% en cítrics i del 70% en caqui, encara que en aquest últim cultiu hi ha parcel·les molt localitzades en les quals els mateixos pujaran al 100%. Les tempestes van estar acompanyades de forts vents, en algunes zones es van superar els 75 km/hora), la qual cosa sens dubte augmentarà els danys per ramejat en els cítrics.

En la resta de zones de la Comunitat Valenciana, on afortunadament no va caure pedra, les pluges són molt beneficioses per a la major part de cultius i zones, doncs han servit per a estalviar regs, recarregar els aqüífers, omplir les capçaleres dels rius i netejar els arbres per a evitar possibles plagues.

LA UNIÓ sol·licitarà mesures urgents per als afectats per aquesta nova pedregada; tal com ja ha fet amb les anteriors, com la concessió d'ajudes directes a aquelles explotacions amb danys per pedra, ajudes de mínimis de la Unió Europea fins a 15.000 euros per explotació, la reducció del mòdul de l'IRPF, la condonació de l'IBI de les parcel·les conreades i construccions presents en elles, bonificació de les quotes de la Seguretat Social durant un any, establiment de préstecs amb interès subvencionat i també una sèrie d'actuacions i ajudes per a les cooperatives comercialitzadores afectades.

Pel que fa a l’assegurança, LA UNIÓ demanarà una agilització dels peritatges per part de Agroseguro i una taxació i indemnització del dany real en parcel·la en funció de les exigències comercials, independentment de la franquícia establida.

Malgrat tractar-se d'un cultiu, en el cas del caqui, amb un ampli nivell d'assegurament en aquelles zones, encara hi ha llauradors que no asseguren pel preu elevat de contractació (el seu cost ve a ser el 25% del total dels costos de l'explotació) i LA UNIÓ treballarà per a tractar de rebaixar el preu de l’assegurança, ja que la zona de cultiu s'ha estès prou com per a no concentrar tant el risc.

Laura Palacios García · 9/14/2018 7:08:49 AM
Prova