LA UNIÓ informa que la pedra del dimecres va afectar a unes 2.500 hectàrees amb danys propers al milió d'euros

LA UNIO - 07 Sep, 2018
  • 2262
  • 0

La zona més perjudicada se situa en el Baix Maestrat

Les tempestes acompanyades de pedra segueixen passant factura al camp valencià i les del dimecres van afectar a prop de 2.500 hectàrees de cultiu de les comarques de Castelló amb danys estimats per part de LA UNIÓ de Llauradors en una quantitat pròxima al milió d'euros.

La zona més perjudicada va ser el Baix Maestrat (Rosell, La Jana, Canet lo Roig i Traiguera) amb 1.800 has, seguida per la Plana Alta amb 299 has, l'Alt Maestrat amb 164 has i Els Ports amb 134 has. Els danys es concentren fonamentalment en el Baix Maestrat i en la resta de comarques són pràcticament insignificants perquè en el cas de Plana Alta i l'Alt Maestrat va caure barrejat la calamarsa amb molta aigua i va minimitzar els danys i a Els Ports no existeixen cultius en producció en aquests moments.

Quasi el 75% de la zona afectada (1.836 hectàrees) és cultiu d'oliveres i un altre 20% d'ametlers (481 has). El percentatge restant es tracta d'altres cultius, entre ells el garrofer.

Aquestes noves precipitacions es van caracteritzar per ser molt intenses i en poc espai de temps, per la qual cosa els seus beneficis són qüestionables i a més “plou sobre mullat”. Per exemple, en la localitat de La Jana és la tercera pedra que cau aquest estiu.
LA UNIÓ sol·licitarà les mateixes mesures urgents per als afectats que en els anteriors episodis climatològics adversos dels últims mesos, concretament els de la Ribera Alta, Ribera Baixa, la Costera, la Vall d'Albaida, Utiel-Requena, La Serrania i l'Alt Palancia.
Entre elles, el repartiment gratuït de productes cicatritzants, la concessió d'ajudes directes a aquelles explotacions amb danys per pedra, ajudes de minimis de la Unió Europea fins a 15.000 euros per explotació, la reducció del mòdul de l'IRPF, la condonació de l'IBI de les parcel·les conreades i construccions presents en elles, bonificació de les quotes de la Seguretat Social durant un any, establiment de préstecs amb interès subvencionat i també una sèrie d'actuacions i ajudes per a les cooperatives comercialitzadores afectades.

Les previsions són de fortes pluges en els pròxims dies i fins i tot es parla d'una possible gota freda, per la qual cosa els danys en camp poden incrementar-se.