LA UNIÓ informa que les tempestes amb pedra d'ahir afecten unes 3.000 hectàrees de cultiu i deixen unes pèrdues inicials que ronden els 2 milions d'euros

LA UNIO - 09 Jun, 2021

La zona més afectada és el Camp de Túria i la Serrania, encara que també hi ha danys a La Safor, Ribera Baixa, Utiel-Requena i Alto Palancia

LA UNIÓ de Llauradors assenyala, en una primera valoració d'urgència, que les tempestes d'ahir van afectar amb diferent intensitat a unes 3.000 hectàrees de cultiu a les províncies de València i Castelló, amb unes pèrdues inicials que podrien rondar els 2 milions d'euros.

Aquestes tempestes van arribar de manera inesperada, ja que AEMET no preveia cap mena de precipitacions i no s'havia declarat alerta groga. El front es va desplaçar d'oest a est per la part central de la Comunitat Valenciana i va estar acompanyat per pedra i molta aigua i raigs.

Els cultius més afectats per aquest nou episodi de tempestes són les hortalisses (ceba, carabassa, meló, pimentó, tomaca, albergínia, etc.,), cítrics, ametlers, olivar, vinya i caqui.

El radi d'acció de les tempestes es va localitzar en quatre zones diferents de la Comunitat Valenciana. La més afectada és el Camp de Túria-La Serrania i les localitats on s'observen majors danys serien Llíria i en menor intensitat Casinos i Pedralba. Estarien ací afectades unes 1.000 hectàrees, de les quals en 800 la pedra anava molt mesclada amb aigua i la incidència oscil·la entre el 5 i el 10%. No obstant això, en les restants 200 ha, la pedra era de gran grandària i seca i els danys segons cultius i parcel·les podrien ascendir al 100%, sobretot en cebes. Els cultius més perjudicats són els cítrics, ametlers, oliveres, caqui i hortalisses, fonamentalment cebes i carabasses i en menor intensitat, meló d'Alger, pimentons i tomaques. La gran grandària de la pedra a l'inici de la tempesta (inicialment com un cigró i posteriorment com una ametla), va cobrir el sòl de fulles i han provocat danys en fusta que tindrà repercussions, com a mínim, l'any que ve.

La zona compresa entre La Safor i la Ribera Baixa seria la segona amb major afecció, amb unes 1.200 Ha afectades (moltes d'elles zones de platja). Els danys, no obstant això, en anar acompanyat la pedra amb bastant aigua, seran de poca importància, encara que no obstant això en aquelles parcel·les més exposades els danys sí que tindran una certa importància. Els termes municipals més afectats són Xeraco, Tavernes de Valldigna i Cullera i els cultius parcialment afectats serien en llenyosos: tarongers i caquis i en hortícoles: carabasses, melons, tomaques, pimentons i albergínies.

La comarca d'Utiel-Requena no s'ha deslliurat tampoc dels efectes de la tempesta d'ahir, fonamentalment Requena i els seus llogarets amb unes 200 Ha. Els danys seran de poca importància i els cultius més afectats són la vinya, ametlers i oliveres.

La zona de l'Alt Palància castellonenc també va resultar damnificada. La tempesta va afectar unes 500 Ha i afortunadament la pedra anava mesclada amb molta aigua. La major intensitat es va situar en zona de muntanya i per tant els cultius de cereals, ametlers i oliveres, es van veure poc afectats, encara que s'està acabant de visitar la comarca per a veure els danys.

LA UNIÓ sol·licitarà mesures urgents per a les persones afectades com per exemple la concessió d'ajudes, repartiment gratuït de producte fungicida per a cicatritzar els danys, peritatge urgent dels danys coberts per l'assegurança, la reducció del mòdul de l'IRPF, la condonació de l'IBI de les parcel·les cultivades i construccions presents en elles, la bonificació de les quotes de la Seguretat Social durant un any, l'establiment de préstecs amb interés subvencionat i també una sèrie d'actuacions i ajudes per a les cooperatives comercialitzadores afectades.