LA UNIÓ informa que les tempestes d'ahir afecten més de 22.000 hectàrees de cultiu i ocasionen unes pèrdues de més de 43 milions d'euros

LA UNIO - 18 Sep, 2023

Les collites d'alguns cultius patiran amb aquestes tempestes encara més minvaments de les ja previstes inicialment

La Unió Llauradora informa que les tempestes d'ahir acompanyades de pluja, pedra i, en alguns casos també vent, van afectar un radi de més de més de 22.000 hectàrees de cultiu i unes pèrdues estimades en una primera avaluació d'urgència de més de 43 milions d'euros.

Els principals danys se centren fonamentalment en les comarques d'Utiel-Requena i el Camp de Túria, encara que també s'observen a la Ribera Alta, Ribera Baixa, Camp de Morvedre, La Serranía i La Costera, pel que fa a la província de València, i també de nou en el litoral sud de la comarca de la Plana Baixa.

El principal cultiu afectat és el dels cítrics amb el 43% de les pèrdues, seguit del caqui amb el 20% i el raïm de vinificació amb el 16%. En aquest últim cultiu cal assenyalar que en la zona afectada del terme municipal de Requena amb els seus llogarets ja s'havia recol·lectat aproximadament la meitat del raïm previst, per la qual cosa s'han minimitzat els danys. Altres cultius afectats són l'olivar amb el 10%, ornamentals i vivers amb el 8%, hortalisses amb el 7% i ametler amb el 4%.

Una de les conseqüències principals d'aquestes tempestes és que les collites previstes en la major part de cultius ja estaven minvades pels efectes de la meteorologia adversa dels últims mesos i ara encara ho estaran més amb els d'ahir i els que s'esperen a meitat d'aquesta setmana davant la previsió d'una nova DANA.

A les pèrdues directes de la tronada d’ahir caldrà sumar les de les produccions d'anys esdevenidors i els danys en infraestructures afectades per forts vents, arrossegament de les pluges, caiguda d'arbres, a més dels danys de reparació (tant en fungicides com en mà d'obra)

Els percentatges de danys han sigut molt variables, hi ha zones de les comarques del Camp de Túria i Utiel-Requena on seran del 100%, afectant no sols la collita d'enguany sinó que la fusta està també molt afectada i fins i tot arrancada pel que els danys s'allargaran alguns anys. També existeixen zones on ja va pedregar la setmana passada, i encara que ara la grandària dels pedres ha sigut inferior, caldrà sumar-los també.

En aquells llocs on no va afectar la pedra, les pluges són positives i serveixen per a pal·liar l'estrés hídric en alguns cultius de secà com les vinyes, ametlers, olivar i garroferes, així com per als cultius de regadiu on permetrà estalviar en regs, netejar els arbres davant l'amenaça de possibles plagues i recarregar aqüífers i embassaments ja bastant minvats. Per a la ramaderia serviran per a regenerar les pastures i evitar així l'augment dels costos pels pinsos per a alimentació dels animals.

LA UNIÓ sol·licitarà una sèrie de mesures per a compensar els danys de les persones afectades per aquest sinistre d'ahir i els que puguen originar-se aquesta setmana, com ja ha fet amb les ocorregudes en mesos anteriors. L'organització sol·licita al conseller d'Agricultura, José Luis Aguirre, que convoque a les organitzacions agràries per a avaluar els danys i establir mesures de suport als llauradors afectats.

En aquest sentit, LA UNIÓ reclamarà entre altres coses l'agilització dels peritatges dels camps sinistrats, la concessió d'ajudes directes, la condonació de l'IBI de les parcel·les cultivades i construccions presents en elles, la bonificació de les quotes de la Seguretat Social durant un any i l'establiment de préstecs amb interés subvencionat.