LA UNIÓ insta el Ministeri d'Agricultura que defense una harmonització de la normativa d'oli a nivell europeu

LA UNIO - 24 Nov, 2022

La inclusió de nous olis d'origen vegetal, així com l'origen de producció en l'etiquetatge són altres de les seues propostes

LA UNIÓ Llauradora, davant la consulta pública prèvia a l'elaboració del projecte de Reial decret pel qual s'aprova la norma de qualitat dels olis vegetals comestibles, demana al Ministeri d'Agricultura que promoga una harmonització de la normativa de qualitat a nivell de la Unió Europea (UE).

LA UNIÓ, que ha presentat les seues propostes a través de la seua organització estatal Unión de Uniones, reivindica que es pressione a la UE perquè en tots els països membres existisca una normativa única que regule a nivell comunitari la producció i comercialització dels olis d'origen vegetal diferents a l'oli d'oliva.

L'organització considera que s'ha de ser ambiciosos a l'hora d'elaborar aquest RD i que el mateix ha de respondre a la realitat actual, així com a la necessitat dels productors i els hàbits de consum

Així, des del seu punt de vista, la realitat productiva, nutricional i comercial de l'oli d'oliva és totalment diferent a la de la resta d'olis vegetals, per la qual cosa és imprescindible actualitzar i desenvolupar una norma de qualitat pròpia per als olis vegetals diferents dels d'oliva, que s'adapte a les necessitats normatives específiques d'aquest sector.

En aquest sentit, l'organització creu que la nova normativa ha d'incorporar, a través d'annexos per a evitar canvis substancials, altres tipus d'oli dels contemplats que podrien ser demandats en el futur i que ja l'estan sent. Alguns d'aquests olis que estan molt demandats, produïts o no a Espanya, són oli de sèsam, de lli, d'ametla, avellana, de llavors de xia o de cànem.

Finalment, respecte a l'etiquetatge, demana que siga obligatori reflectir el país o zona origen de producció, inclòs els que utilitzen matèries primeres produïdes en l'estat espanyol.

“És important que el consumidor conega què està comprant i tinga accés a aquesta informació per a poder-ho posar en valor”, comenten des de l'organització. “L'etiquetatge sempre és el nostre cavall de batalla perquè és, al cap i a la fi, el que ofereix tangibilitat al producte abans de comprar-lo”.

En la mateixa línia, insisteix que cal definir molt bé què és oli i aquest ha de ser únicament provinent dels vegetals; per la qual cosa quan l'origen siga animal, en tot cas, s'haurien de dir greixos.

“Cal nomenar a les coses pel seu nom perquè si no es fa també s'està donant una informació errònia, al consumidor i al mercat”, conclouen.