LA UNIÓ lamenta el pasotisme i desinterès de la resta d'organitzacions agràries estatals davant la crisi del sector citrícola

LA UNIO - 13 Dec, 2018
  • 2932
  • 0

La interprofessional Intercitrus és inoperant i "ni està ni se l'espera"

LA UNIÓ de Llauradors i l’organització estatal en la que s’integra -Unión de Uniones de Agricultores y Ganaderos-, que plantejaven fa uns dies una reunió de coordinació el més prompte possible entre tots els agents (ASAJA, COAG, UPA i Unión de Uniones, Cooperatives Agroalimentàries, FEPEX i el Comitè de Gestió de Cítrics) per a reclamar mesures de recuperació del sector, es mostra decebuda per la nul·la resposta.

LA UNIÓ i la Unión de Uniones consideren que cal plantejar propostes de futur dirigides al Govern central i a la Comissió Europea, ja que donada la gravetat de la situació es requereix la intervenció d'ambdues autoritats i la unitat de tot el sector.

Entre els punts reivindicatius que plantegen està el de la renegociació de l'Acord amb els països de l'Àfrica Meridional -Sud-àfrica-, pel que fa a les importacions de cítrics i mentre això no es produïsca establir la clàusula de salvaguarda. També exigeixen una reciprocitat de les normatives europees en matèria fitosanitària i laboral a les produccions agràries procedents de països tercers, així com la implantació del tractament en fred de totes les fruites i hortalisses procedents de països tercers amb plagues de quarantena.

De la mateixa manera reclamen l'impuls d'un pla estatal de reestructuració del sector citrícola o aprofundir en la normativa comunitària i estatal i en els compromisos dels actors implicats perquè la Interprofessional Citrícola Intercitrus realitze funcions d'ordenació del mercat, així com que el sector utilitze tots els instruments que la PAC posa a la seua disposició per a la gestió de crisi.

Pel que es refereix a altres aspectes, sol·licita la reducció de mòduls fiscals per al cultiu, la reducció de les quotes de Seguretat Social, l'exempció de l'IBI o l'obertura de línies de crèdit.

LA UNIÓ i la Unión de Uniones consideren lamentable l'actitud d'algunes organitzacions que manifesta un clar exemple d'apatia i pasotisme cap als productors de cítrics i demostra la seua inacció davant la crisi que pateixen aquests al llarg de les últimes campanyes, agreujada a més en la primera part de l'actual.

"La interprofessional Intercitrus està morta, és totalment inoperant i ni està ni se li espera”, denúncia Carles Peris, secretari general de LA UNIÓ i responsable de cítrics de la Unión de Uniones. “Tenim un instrument que podria servir ara per a ordenar el mercat, com per exemple establir el sistema de retirades de cítrics, però no sabem si existeix i funciona perquè les entitats i organitzacions que la conformen segueixen passives i no defensen com seria desitjable els interessos dels citricultors", afegeix.

Només en la primera part de la campanya citrícola s'han produït ja unes pèrdues a la Comunitat Valenciana de 130 milions d'euros per als productors, com a conseqüència en un 65% -85 milions d'euros- de l'anòmala situació de mercat provocada per la massiva presència de fruita procedent de tercers països -fonamentalment Sud-àfrica, però també uns altres- en els lineals dels supermercats europeus fins a meitat de novembre. Milers de tones de mandarines -sobretot satsumes i clementines- s'han quedat en els arbres aquesta campanya sense arreplegar en quedar desplaçades dels mercats europeus per la saturació de cítrics d'aquests països tercers, com Sud-àfrica. Aquesta saturació es deu a la decisió adoptada de proporcionar accés lliure a la UE a les seues mandarines i tracte preferencial d'entrada en taronja, que a més es veurà liberalitzada totalment en 2026. Els preus dels nostres cítrics han baixat de mitjana un 23% en relació amb les mateixes dates de la campanya anterior.