LA UNIÓ llança un SOS als consumidors perquè compren raïm de taula autòcton a fi de salvar una campanya desastrosa

LA UNIO - 18 Nov, 2022

Els preus que perceben els productors són els de fa 30 anys i els costos estan disparats

LA UNIÓ Llauradora assenyala que els preus del raïm de taula d'aquesta campanya, tant de les varietats primerenques com Doña Maria o Red Globe com de la més tardana Aledo característica de la Nit de cap d'any, són molt baixos aquesta campanya i els costos de producció estan disparats.

Davant aquesta situació, LA UNIÓ demana als consumidors que compren el raïm autòcton que posseeix un frescor i qualitat inigualable, en una aposta pels productes de proximitat enfront de la d'altres països. En aquest sentit, Enrique Sánchez, responsable del sector del raïm de taula de LA UNIÓ, indica que “consumir el nostre raïm és fonamental per a l'economia de la nostra terra, per a crear ocupació i per a evitar l'abandó de més parcel·les agrícoles”. La producció i comercialització del Raïm del Vinalopó amb DOP genera nombrosos llocs de treball directe, la qual cosa és un impacte determinant en l'economia del territori i dels pobles en la qual es produeix.

En aquests moments els preus que marca la Conselleria d'Agricultura oscil·len en la varietat Aledo sobre els 0,60 €/kg i a la baixa, mentre que per les mateixes dates de la campanya passada se situaven en una forqueta entre 0,90 €/kg i 1 €/kg, per la qual cosa la diferència és notable.

Mentrestant, els costos de producció s'han elevat de mitjana un 30% més que en anteriors campanyes. El preu de l'aigua ha passat de 25 a 47 cèntims per metre cúbic, o els fertilitzants han augmentat el doble del seu cost habitual. Per pujar, ho ha fet fins a les bosses de paper que emboliquen el raïm per a l'embossat que consisteix a afegir de manera artesanal un sac o bossa durant l'estiu per a protegir el ram de possibles elements externs punt d'atac de possibles insectes o ocells o meteorològics aconseguint retardar la maduració i donar-li una qualitat excel·lent.

“Ens estan pagant preus de fa 30 anys i els costos ens han pujat una barbaritat, així és molt difícil aguantar en les explotacions. Els mercats no estan mostrant l'estirada d'altres anys i vivim amb angoixa la campanya. Per això demanem auxili als consumidors perquè compren massivament el raïm del terreny i ens ajuden davant aquesta dramàtica situació en la qual ens trobem”, assenyala Sánchez.