LA UNIÓ quantifica les pèrdues directes inicials per la DANA en les collites en prop de 200 milions d'euros

LA UNIO - 16 Sep, 2019
  • 2120
  • 0

La xifra final serà molt superior doncs cal sumar els quantiosos danys en les infraestructures agràries, les pèrdues de jornals i les despeses en tractaments fungicides als cultius

La primera valoració de pèrdues directes en les collites afectades per la DANA a les comarques d'Alacant i València deixa una quantitat pròxima als 200 milions d'euros, segons la primera estimació efectuada per LA UNIÓ de Llauradors i Ramaders després de visitar les zones sinistrades.

El principal radi d'acció de zones afectades es concentra en unes 30.000 hectàrees de cultiu d'Alacant i València. El Baix Segura és la més danyada amb prop de 25.000 has i unes pèrdues de 167 milions d'euros, seguida de la Costera i la Vall d'Albaida amb 2.600 hectàrees afectades i unes pèrdues de 3,3 milions d'euros, Baix i Mitjà Vinalopó amb 1.200 hectàrees i 4,8 milions d'euros de pèrdues, l'Alt Vinalopó amb quasi 400 hectàrees i 1,2 milions d'euros i la Marina Alta i Baixa amb més de 500 hectàrees i prop de 300.000 euros.

El cultiu més danyat és el dels cítrics amb més de 131 milions d'euros, seguit de les hortalisses amb més de 20, el raïm de taula amb prop de 5 milions i el raïm de vinificació amb 3,3 milions. Altres cultius afectats seran l'ametler, la magrana o la flor i vivers, etc.

Aquesta xifra inicial es veurà augmentada sens dubte en el transcurs de les pròximes setmanes, tant per ixes pèrdues directes en collites, com pels greus i quantiosos danys causats en les infraestructures agràries tant de domini públic, com els camins o barrancs, com a privat (sistemes de reg per degoteig, closos o marges), després de quedar completament destrossats en nombroses localitats

També caldrà tindre en compte les pèrdues de jornals, les despeses dels tractaments fungicides en les plantacions per a evitar l'aparició de fongs o les pèrdues d'animals. Tampoc s'han tingut en compte camps de cítrics i caquis; sobretot a les comarques de la Ribera, la Safor, Vall d’Albaida, la Costera i la Marina Alta, on caldrà comprovar l'evolució dels cultius depenent del temps que transcórrega fins que es desembalse l'aigua.

LA UNIÓ confia que les diferents Administracions estiguen a l'altura de la magnitud del desastre que ha causat aquest fort temporal de pluges i que els llauradors i ramaders de la Comunitat Valenciana afectats puguen veure així compensades en part els danys. Així, l'organització demanda un suport econòmic adequat i agilitat en les ajudes perquè les persones afectades puguen recuperar com més prompte millor la normalitat en les seues parcel·les i la capacitat productiva d'aquestes.

En aquest sentit, l'organització demana major diligència a la Generalitat per a avaluar danys en el camp i proposar mesures, perquè la situació contrasta amb Múrcia on ahir diumenge el Govern regional ja es va reunir amb les organitzacions agràries, cooperatives, representants de les oficines comarcals agràries, Agroseguro i els Col·legis d'Enginyers Agrònoms i d'Enginyers Tècnics Agrícoles de la Regió de Múrcia, per a establir un full de ruta comú que permeta avaluar els danys patits en el sector agrícola i ramader. Ací en la Comunitat Valenciana -destaca LA UNIÓ- no tenim encara notícies de la Conselleria d'Agricultura sobre aquest tema.