LA UNIÓ quantifica les pèrdues per la pedra del passat dissabte a les comarques castellonenques en més de 8 milions d'euros

LA UNIO - 02 Aug, 2021

L'organització reclama una bateria de mesures per a les persones afectades

LA UNIÓ de Llauradors estima que les pèrdues causades per les tempestes acompanyades de pedra del passat dissabte, i que van afectar sobretot les comarques del Baix Maestrat, Plana Baixa i Plana Alta, deixen en una primera avaluació d'urgència unes pèrdues directes en el camp superiors als 8 milions d'euros.

El radi d'acció dels danys es concentra, segons la informació de l'organització, en unes 2.400 hectàrees de cultiu, de les quals més de 1.900 se situen al Baix Maestrat, sobretot en la localitat de Benicarló i ja en menor mesura a Càlig, Vinaròs i Peníscola. Les restants 500 hectàrees es reparteixen pràcticament a parts iguals a les comarques de la Plana Alta i localitats com Castelló i Almassora i a la Plana Baixa a Vila-real i ja en menor mesura a Borriana. Els cultius més afectats són els cítrics tant amb danys en fruita actualment en fase de maduració com en fusta i les hortalisses, fonamentalment el meló d'Alger i el meló, en plena campanya de recol·lecció, encara que també altres cultius hortícoles.

LA UNIÓ informa també que els danys del sinistre del passat dissabte estan coberts per l'actual sistema d'assegurances agràries i que reclamarà a Agroseguro l'agilitació del peritatge de les parcel·les sinistrades.

D'altra banda, l'organització també reclama, a part de l’anterior mesura, la concessió d'ajudes directes, repartiment gratuït de producte fungicida per a cicatritzar els danys, la condonació de l'IBI de les parcel·les cultivades i construccions presents en elles, la bonificació de les quotes de la Seguretat Social durant un any, l'establiment de préstecs amb interés subvencionat i també una sèrie d'actuacions i ajudes per a les cooperatives comercialitzadores afectades.