LA UNIÓ reclama a Brussel·les que els observatoris de preus reflectisquen la realitat del camp i s'actue de manera efectiva en cas de crisi en sectors

LA UNIO - 19 Nov, 2019
  • 1871
  • 0

L'organització ha mantingut reunions amb eurodiputats espanyols del Grup Popular, Progressistes Socialistes i Conservadors i Reformistes

LA UNIÓ de Llauradors amb el seu vicesecretari general al capdavant, al costat d'altres organitzacions de la seua organització estatal Unión de Uniones de Agricultores y Ganaderos, ha viatjat fins a Brussel·les on ha sondejat en el nou Europarlament l'estat de la reforma de la PAC i ha traslladat les seues preocupacions i propostes a eurodiputats espanyols.

Així, s'han reunit durant els dies 18 i 19 de novembre amb els eurodiputats espanyols del Grup Popular Europeu, Juan Ignacio Zoido; Progressistes Socialistes, Clara Aguilera i Inmaculada Rodríguez Piñero i Conservadors i Reformistes, Mazaly Aguilar, de la Comissió d'Agricultura, a fi de testar en quina situació deixa el debat sobre la Reforma de la PAC la nova configuració del Parlament Europeu i els seus passos per les Comissions d'Agricultura i de Medi Ambient.

L'organització assenyala que en el context de les greus crisis de preus que han viscut importants sectors productius de la Comunitat Valenciana, l'actual Política Agrària Comunitària (PAC) no ha donat una resposta ràpida i adequada. Per això ha traslladat que s'ha de comptar amb els necessaris observatoris de seguiment de preus; i que aquests reflectisquen la realitat dels preus que perceben els llauradors i ramaders, per al que han de vincular-se en el reglament al rigor en la captura de les dades i en el seu tractament estadístic. “No pot ser que després de tindre afonats els preus pagats als llauradors o ramaders, s'envien a Brussel·les dades que no ha existit pertorbació greu del mercat, com ens ha passat amb la fruita o els cítrics”, afigen. Els europarlamentaris han coincidit que és necessari comptar amb eines fiables de diagnòstic dels preus en origen per a poder donar una resposta eficaç a les crisis i pertorbacions del mercat.

Millora renda llauradors i ramaders

En les reunions celebrades aquests dies LA UNIÓ ha demanat que es respecten en la reobertura dels debats els principis i objectius de la PAC que contribueixen a preservar un model d'agricultura responsable assegurant la millora de la renda dels llauradors i ramaders, particularment els professionals. El rebuig del Parlament a una proposta d'aplicació de retallades pressupostàries en el període transitori entre Reformes ha sigut una altra de les qüestions reclamades. Ha posat sobre la taula la seua inquietud per les posicions des de les quals la Comissió de Medi Ambient de l'Eurocambra abordaria la continuació dels debats sobre els Reglaments de la Reforma que, de seguir avant, implicarien majors partides financeres de la PAC destinada als objectius de canvi climàtic i menys fons per a les ajudes a compensar rendes.

“Destinar un 40% del pressupost de la PAC a mesures ambientals, com proposa la Comissió, ens sembla prou ambiciós”, afirmen des de l'organització. “Però prendre eixa xifra com a mínim per a tots els Estats membres i revisar el seu càlcul, que és el que pretén la Comissió de Medi Ambient, ens obligaria a destinar als ecoesquems un 30% dels pagaments directes, una quantitat que creiem excessiva per a un instrument sense experimentar”, especifica.

Compromís per una PAC per als llauradors i ramaders

Finalment, l'organització ha demanat als europarlamentaris espanyols una resposta clara a la proposta de la Comissió d'un període transitori amb retallades en els pagaments directes i el desenvolupament rural conforme al seu projecte de Marc Financer Pluriennal que no ha sigut aprovat.

L'organització ha obtingut, tant de Zoido, com d'Aguilera i Aguilar, el compromís de conduir els debats de la Reforma cap a consensos que mantinguen un adequat equilibri entre tots els objectius de la PAC, sense sacrificar els agraris als estrictament de canvi climàtica. Igualment, s'han compromés a treballar perquè, malgrat les dificultats que s'albiren amb l'horitzó, es continue en un marc financer pluriennal en nivells similars a l'actual i en un període transitori amb les mateixes regles compte amb el mateix pressupost. LA UNIÓ i els europarlamentaris han quedat emplaçats per a continuar mantenint trobades d'aquest tipus que permeten orientar els treballs cap a una PAC favorable als interessos de llauradors i ramaders.