LA UNIÓ reclama al Ministeri d'Agricultura un pressupost d'almenys 12 milions d'euros per a combatre la plaga del Cotonet de Sud-àfrica

LA UNIO - 03 May, 2021

Demà l'organització celebra un interessant webinar gratuït sobre la incidència i lluita contra el Cotonet de Sud-àfrica en la citricultura

LA UNIÓ de Llauradors sol·licita al Ministeri d'Agricultura un pressupost de 12 milions d'euros que servisca realment per a combatre la plaga importada del Cotonet de Sud-àfrica que afecta la citricultura de la Comunitat Valenciana i que ha entrat ja també a Múrcia i Catalunya.

Davant les negatives de l'autorització excepcional del producte fitosanitari que més eficàcia mostrava contra el Cotonet a base de Metil Clorpirifos i amb l'actual politica de la Unió Europea de reducció de l'ús de fitosanitaris, és necessari apostar per mètodes naturals biològics, però amb una inversió suficient per a lluitar contra aquesta plaga. Tenint clara que l'única possibilitat real i viable ara com ara és una lluita més biològica, LA UNIÓ considera que caldrà reforçar els pressupostos en matèria de sanitat vegetal de totes les Administracions per a poder implantar sistemes com les feromones o la cria massiva i més rapida del paràsit Anagyrus aberiae i un major número de soltes.

En aquest sentit, LA UNIÓ indica que si es vol guanyar la batalla a les plagues d'una forma biològica caldria destinar els recursos suficients per a reforçar la xarxa publica d'insectaris i dels centres d'investigació, perquè en cas contrari sempre s'arribarà tard al control de les plagues abans que ocasionen danys econòmics irreparables als llauradors.

El ministre d'Agricultura, Luis Planas, ha dit recentment que cal adoptar un pla integral enfront d'aquesta plaga mitjançant substàncies no tòxiques, a través de productes fitosanitaris alternatius, organismes de control biològic i mètodes biotecnològics de control poblacional mitjançant la feromona de la plaga. “Són paraules molt lloables per part de Planas encara que no es traslladen a la realitat, perquè desconeixem quant diners empra el Ministeri en la lluita contra el Cotonet i únicament coneixem l'aposta de la Conselleria d'Agricultura i de Diputació de Castelló per a combatre la plaga, del Govern d'Espanya no sabem si té pressupost o no”, assenyala Carles Peris, secretari general de LA UNIÓ.

Peris afirma que “no és normal que per culpa d'uns protocols d’importació massa laxos i un control deficient en els Llocs d'Inspecció Fronterers (PIF) europeus que manquen d'una unificació en els criteris d'inspecció, els llauradors hàgem d'incrementar els costos productius per a lluitar contra les plagues i afrontar un minvament de collita, i ni Madrid ni Brussel·les es donen per al·ludits a l'hora d'adoptar pressupostos suficients per a lluitar contra el Cotonet, mentre que l'Administració amb menys recursos de totes, la Generalitat, siga qui faça front amb cada vegada major inversió”.

LA UNIÓ continua pensant que caldrà reclamar danys patrimonials a les diferents administracions davant la introducció de plagues per deficiències en els controls i en els protocols existents, perquè els perjudicis són cada vegada majors per als productors, els quals sense ser culpables es converteixen en els principals perjudicats.

Demà webinar de LA UNIÓ

Demà dimarts 4 de maig LA UNIÓ organitza un webinar gratuït sobre la incidència i lluita contra el Cotonet de Sud-àfrica en la citricultura. Serà a les 18 hores i es podrà seguir en directe pels canals de Youtube: https://bit.ly/2R35rCI  i de Facebook: https://www.facebook.com/launiodellauradors de l’organització.

Intervindran en el webinar el secretari general de LA UNIÓ, Carles Peris i el cap de servei de Sanitat Vegetal de la Conselleria d'Agricultura, Vicente Dalmau.