LA UNIÓ reclama reclama el pagament immediat de les indemnitzacions per a les persones afectades per la Xylella i la urgència d'un pla consensuat de reconversió de la zona dotat de fons

LA UNIO - 07 Dec, 2018
  • 3038
  • 0

El nou secretari general de LA UNIÓ, Carles Peris, visita la zona afectada per la Xylella a Alacant; al costat de persones afectades i representants polítics d'alguns Ajuntaments i de les Corts

LA UNIÓ de Llauradors reitera la necessitat de pagar de forma immediata per part de la Conselleria d'Agricultura les indemnitzacions pendents a les persones afectades per la Xylella en el nord d'Alacant i que s'agilitze també un Pla de Reestructuració i Reconversió de la zona consensuat amb el sector i dotat de fons per a què siga viable.

El nou secretari general de LA UNIÓ, Carles Peris, i altres representants de l'organització, ha realitzat una visita per les zones afectades per la Xylella en les comarques en les comarques de la Marina Alta, Marina Baixa i el Comtat; al costat d'un grup de persones afectades i representants polítics d'alguns Ajuntaments i de les Corts Valencianes.

Carles Peris insisteix que “cal pagar ja sense més demores als propietaris de les finques arrancades i fins i tot hem de pressionar perquè les indemnitzacions puguen ser fins i tot més elevades. Som conscients que amb açò no es compensa el tremend malestar de vore com desapareix de la nit al dia una propietat amb gran valor econòmic, social i paisatgístic; però no poden estar sense cobrar per una cosa que han perdut i per això reiterem també la necessitat d'una indemnització per lucre cessant”.

El secretari general de LA UNIÓ, després de la seua visita i reunió amb les persones afectades, assenyala també que “la Generalitat ha d'implicar al Govern central i a la Comissió Europea per a agilitzar un pla de reconversió o reestructuració de la zona consensuat i dotat de fons suficients i que no es quede en paper mullat”. En aquest sentit, insisteix que “s'estudien les alternatives de cultiu agrícola i mediambiental que millor s’adeqüen a la zona i no s'eternitze en el temps la seua elaboració com ha succeït amb el pagament de les indemnitzacions”.

LA UNIÓ sol·licita també agilitat en els processos d'erradicació -massa llargs i complicats en l'actualitat-, així com que la Generalitat informe i col·labore amb els Ajuntaments afectats ja que poden aportar la seua visió i coneixement del territori i la tranquil·litat necessària que es requereix per a una situació d'aquest tipus.

No existeix ara com ara cap solució miraculosa per a combatre la Xylella fastidiosa i per això LA UNIÓ recolza el protocol d'erradicació plantejat des de les instàncies europees. “No podem permetre que passe el mateix que a Itàlia o Balears on la plaga ha sigut tremendament destructiva i ha arrasat una gran extensió de terreny i diversos cultius per no actuar amb rapidesa i eficàcia en l'aplicació del pla de contingència. En el cas que es propagara a altres cultius de la zona o a altres zones, els danys que es provocarien serien molt pitjors”, afirma Peris.

Aquesta Organització Professional Agrària opina també que cal destinar més pressupost a investigar contra la Xylella. “Ens consta que des de Conselleria d'Agricultura s'està realitzant un gran esforç en aquest sentit, però cal implicar també al Ministeri d'Agricultura i la Unió Europea ja que el problema és greu i requereix solucions conjuntes, urgents i amb pressupostos suficients per a tractar d'erradicar del nostre territori la plaga”.