La verema comença a generalitzar-se amb uns preus un 15% més baixos que la passada campanya

LA UNIO - 20 Sep, 2018
  • 3058
  • 0

LA UNIÓ assenyala que existeix preocupació entre els viticultors si es manté aquesta tendència negativa i injustificada en les cotitzacions

LA UNIÓ de Llauradors informa que la campanya de la verema arranca amb preus inferiors sobre un 15% en relació als de la passada i una collita molt similar o lleugerament superior en el conjunt de zones productores, encara que depèn bastant d'unes a altres.

Les escasses existències de vi en els cellers, unes produccions semblants a l'anterior i l'augment de les exportacions feien preveure un repunt de les cotitzacions, però ha succeït tot el contrari. Els primers preus oferits es mouen per sota dels costos de producció, la qual cosa provocaria que els viticultors    -de seguir amb aquesta tendència negativa- tingueren importants pèrdues.

La verema torna, després d'uns anys d'avançament, a les dates habituals de recol·lecció d'èpoques anteriors. Es preveu una collita en el conjunt de zones productores de la Comunitat Valenciana que siga d'una quantitat una mica major dels 300 milions de kg, que és pràcticament la mateixa producció que la campanya 2017-2018.

La qualitat del raïm és, fins avui, realment òptima i de moment no existeixen problemes fitosanitaris rellevants. La graduació, encara que va a dependre molt de les tècniques de cultiu que aplique cada viticultor, serà un poc inferior que la campanya passada amb mitjanes entre 13-15 graus.

Anàlisi per zones

CASTELLÓ

A diferència de la resta de zones s'espera una producció molt superior a la de la campanya passada amb un increment d'entre el 30 i el 50%, segons subzones. Aquest augment és a causa de l'escassa producció de l'any passat, per les fortes gelades de la primavera de 2017, per la qual cosa aquesta campanya es torna a la normalitat d'anys anteriors

La verema ja està generalitzada en tota la província, encara que s'ha retardat, igual que la majoria de zones vitivinícoles del nostre territori, per a tornar a la seua època normal.

En la Subzona de l'Alt Palància la verema serà un poc més complicada del normal. Les precipitacions caigudes des de mitjan setembre han provocat un augment de la grandària del gra, encara que de moment sanitàriament està controlat. La graduació és un poc justa en algunes varietats sobretot en varietats negres, fonamentalment Tempranillo, Merlot o Syrah. Les varietats blanques per contra han entrat amb bastant acidesa.

VALÈNCIA

En la comarca d'Utiel-Requena ja s'ha generalitzat la verema que va començar amb la varietat de raïm blanc Macabeo. S'espera una producció similar a la de la campanya passada que va ser d'uns 210 milions de quilograms. No s'observen de moment problemes de sanitat vegetal.

En la Subzona del Clarià s'espera una producció similar o fins i tot inferior a la de la campanya passada. En Els Alforins es preveu una verema molt complicada com a conseqüència de les tempestes de les últimes setmanes. En la mateixa Subzona, però cap al Benicadell, la verema ja està molt avançada. La graduació mitjana ha sigut baixa, entre 12,5-15 graus, encara que de moment el raïm té gran qualitat i sense problemes fitosanitaris importants. Existeix certa preocupació per si continuen les pluges en els pròxims dies.

En la Subzona Moscatell de València, la verema va retardada pel que fa a campanyes anteriors i podria haver-hi problemes de graduació com a conseqüència de les últimes pluges, encara que aquest extrem dependrà molt de cada explotació. De moment la sanitat del raïm és bona, encara que existeix igual que en altres zones certa preocupació per si tornen a aparèixer les pluges abans de la recol·lecció. 

En la Subzona de l'Alt Turia la verema va molt retardada i sobretot en la varietat Meseguera s'espera una producció similar a la de la campanya passada.

ALACANT

En la província d'Alacant, la verema presenta retard sobre els últims anys i torna a les dates normals amb prou bones perspectives.

S'espera una producció lleugerament superior a la de la campanya passada però dins de la normalitat, amb unes previsions properes als 30 milions de kg.

En la Subzona del Vinalopó la verema porta un retard de dues setmanes i es caracteritzarà per una gran irregularitat segons parcel·les. Encara que no és generalitzat, l'excés d'humitat, les pluges de principis de setembre i algun episodi de pedra han originat la presència en algunes parcel·les de podridura.

En la Subzona del Comtat la campanya es caracteritza per tenir una climatologia similar a la qual històricament hi ha hagut en la comarca, la qual cosa suposarà una verema tranquil·la que provocarà que el raïm madure a poc a poc. En general per a aquesta campanya s'espera menys graduació i acidesa, però per contra fenòlicament estarà molt millor que en campanyes anteriors. Les condicions d'aquesta Subzona, caracteritzada per minifundis i xicotets cellers, provoca que a diferència dels grans cellers que comencen a vendimiar segons un calendari prèviament establert i no a la maduració del raïm, que es puga vendimiar cada parcel·la i varietat en el moment exacte.

En la Subzona de la Marina Baixa, la verema s'ha retardat uns deu dies respecte a l'any passat. Els tractaments preventius realitzats, acompanyats de les bones condicions meteorològiques, possibiliten una bona sanitat del raïm.