L'Administració porta a judici a un expropiat de Parc Sagunt II per 1.000 euros pese a la dinerada que inverteix en urbanització

LA UNIO - 30 Jan, 2023

LA UNIÓ i AVA consideren “demencial” el tracte de la Generalitat i el Govern cap als llauradors per a beneficiar a Volkswagen: “Dessagnen i lleven al feble per a donar-li-ho al poderós”

L'ofensiva judicial que l'Administració ha obert amb els llauradors afectats per les expropiacions en Parc Sagunt II està arribant a situacions surrealistes que multipliquen la indignació del sector. Segons adverteixen LA UNIÓ Llauradora i Ramadera i la Asociación Valenciana de Agricultores, l'empresa pública Espais Econòmics Empresarials, participada per la Generalitat Valenciana i el Govern central, ha enviat una demanda per la via Contenciós-Administrativa del Tribunal Superior de Justícia a un xicotet propietari per a tractar de no abonar-li 1.073 euros de diferència que hi ha entre la quantitat oferida i el preu just proposat pel jurat provincial d'expropiació, de manera que, a més de retardar el pagament almenys tres anys, costarà més el procediment judicial que la quantia per la qual es litiga.

En total, d'acord amb els càlculs de les dues organitzacions agràries, l'Administració ha decidit esgotar la via administrativa i portar als tribunals a aproximadament 800 llauradors per a no pagar 25 milions d'euros més, amb les despeses en advocats i procuradors que un procés d'aquestes dimensions suposa i malgrat que, per experiències anteriors, aquest tipus de procediments tenen molt baixes probabilitats de prosperar atés que el TSJ sol atorgar al jurat la presumpció de veracitat i encert en les seues valoracions.

Per contra, la Generalitat no escatima recursos econòmics per a dur a terme les obres d'urbanització en aquesta mateixa superfície. Els anuncis fets públics aquests dies acumulen més de 260 milions per a labors de desbrossament, condicionat o accessos, així com la compra a 153 euros per metre quadrat per a construir un centre de formació de treballadors per a Volkswagen. Tot això sense comptar amb les milionàries subvencions promeses a la gigafactoria.

El president de AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, i el secretari general de LA UNIÓ, Carles Peris, consideren “demencial el tracte de la Generalitat Valenciana i el Govern central cap als llauraors per a beneficiar a Volkswagen. Dessagnen i lleven al feble per a donar-li-ho al poderós. Per als nostres governants hi ha diners a mansalva per a Volkswagen, que no deixa de ser una empresa privada, regalat a costa de pagar engrunes als llauradors, els qui es veuran despullats de manera forçosa del seu patrimoni i del seu mitjà de vida i, a més, es veuran immersos en un interminable judici on tots perden”.

Per això, les dues principals organitzacions professionals agràries de la Comunitat Valenciana sol·liciten a la Generalitat i al Govern que “rectifiquen, acaten el preu marcat pel jurat d'expropiació, no alteren artificialment el mercat del sòl i deixen d'insultar als llauradors i també a les empreses que anteriorment van adquirir els seus espais a preus molt majors perquè eren els fixats pel jurat i el mercat. No ens mereixem aquest robatori, espoli o com vulguen cridar-lo. En un Estat democràtic aquest comportament manipulador de l'Administració no cap. O retiren la via judicial o ens tindran al carrer”.