Les organitzacions agràries demanen al nou director general de Agroseguro un acord per a recuperar i ampliar cobertures en l'assegurança

LA UNIO - 02 Mar, 2023

Un centenar de llauradors de LA UNIÓ, AVA i ASAJA Alacant es concentren fora mentre Agroseguro celebra dins una jornada de cítrics

Un centenar de llauradors convocats per les principals organitzacions professionals agràries de la Comunitat Valenciana –LA UNIÓ Llauradora, AVA-ASAJA i ASAJA Alicante– s'han concentrat hui a El Puig per a protestar contra les majors retallades de garanties i drets en els 40 anys d'història de l'assegurança agrària a Espanya i, en aquest sentit, per a demanar al nou director general de Agroseguro, Sergio d'Andrés Osorio, un acord encaminat a recuperar i ampliar cobertures tant en la línia de cítrics com en la resta de les produccions agropecuàries.

L'acte de protesta va ser a les portes del Centre Cultural La Marina de El Puig, l'edifici on Agroseguro celebrava una jornada de presentació de l'assegurança de cítrics, la qual cosa va permetre als representants de les associacions convocants traslladar el malestar del sector i les seues reivindicacions a l'equip directiu de Agroseguro a l'entrada de l'esdeveniment. A més de les protestes i els xiulets, els llauradors han mostrat pancartes amb lemes com “Agroseguro: ni agro ni seguro”, “No volem una asseguranç inútil” o “El monopoli de Agroseguro juga amb els nostres diners”.

El secretari general de LA UNIÓ, Carles Peris, ha indicat que “els citricultors valencians ja no estem disposats a perdre més drets. Agroseguro i el seu monopoli ha retallat de la nit al dia un dret essencial i una eina útil per a nosaltres. Ja li hem fet arribar la nostra disconformitat i seguirem en la lluita perquè no consentirem més retallades. El sector ofereix la mà al nou director general per a convocar una taula de diàleg en la qual puguem reconduir la situació”.

Per part seua, el president de AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, va subratllar que “la supressió de l'extensió de garanties en cítrics és el detonant. La destralada de Agroseguro compta amb la complicitat de ENESA i del ministre d'Agricultura, Luis Planas, qui ha incomplit el seu compromís contret a València que l'assegurança anava a anar guanyant cobertures, fins i tot que l'assegurança de rendes seria factible en el futur, d'igual manera que va prometre una PAC més mediterrània quan ha sigut l'oposat. Ens sentim enganyats i exigim acabar amb el monopoli de Agroseguro que anteposa els interessos de les grans companyies a les necessitats reals dels llauradors i ramaders”.

El president de ASAJA Alicantet, José Vicente Andreu, ha denunciat que “no estem d'acord amb la política mercantilista de Agroseguro. Cada dia la Conselleria d'Agricultura està destinant més diners per a afavorir la contractació de l'assegurança agrària i cada dia Agroseguro ens lleva més drets, com la supressió de la cobertura dels danys de qualitat de vent en llima. Fem una crida a la nova directiva de Agroseguro perquè atenga les necessitats del sector perquè el que està succeint hui dia és absolutament inacceptable”.