Més de 3.000 llauradors i ramaders de LA UNIÓ i de la resta d'organitzacions de la Unión de Uniones s'han manifestat hui enfront del Ministeri d'Agricultura per a demanar una PAC per al llaurador i ramader professional, preus dignes i costos assumibles

LA UNIO - 16 Mar, 2022

200 de LA UNIÓ han arribat en autobusos des de diversos punts del nostre territori

La Unión de Uniones ha reunit hui a Madrid a més de 3.000 llauradors i ramaders de les seues organitzacions territorials, entre ells uns 200 de LA UNIÓ procedents de la Comunitat Valenciana, per a reclamar al Govern que actue en els problemes que té el sector i que es revelen en temes com els baixos preus en origen, els alts costos de producció, la ineficiència de la llei de la cadena Alimentària i una PAC que perjudica clarament els professionals.

A la manifestació, que ha començat a la Porta d'Alcalá, s'han unit diversos tractors que prèviament han realitzat un recorregut pel Passeig del Prado. Des de la Porta d'Alcalá els manifestants, acompanyats per tractors i bestiar han arribat, pel carrer Alfons XII, fins a les portes del Ministeri d'Agricultura, on s'ha llegit un manifest i han intervingut diversos responsables de les organitzacions territorials, del sector vitivinícola i lacti i el coordinador estatal d'Unión de Uniones, Jose Manuel de les Heras. Per part de LA UNIÓ han intervingut la integrant de la seua comissió executiva, Isabel Navarro i el secretari general de LA UNIÓ, Carles Peris,

Les organitzacions de la Unión de Uniones han plantejat aquesta mobilització front el Ministeri d'Agricultura perquè és el que té la clau per a resoldre els principals temes agraris i qui ha d'impulsar dins del Govern, una solució factible a la nefasta situació que travessa el camp en aquests moments. L'organització ha realitzat quasi un centenar de mobilitzacions en tots els territoris de les seues Unions durant 2021 i 2022 i és la tercera vegada, en menys d'un any, que l'organització es manifesta a Atocha.

Unión de Uniones considera que la seua mobilització constant ha contribuït al fet que el Ministre anuncie per a hui l'adopció d'una sèrie de mesures “que encara haurem d'examinar per a valorar el seu abast, si són les que el camp i els professionals necessitem i si coincideixen amb les propostes que hem fet arribar per escrit al Ministeri”.

En aquest sentit, l'organització considera que res del que demana és impossible i que amb voluntat política i amb un diàleg constant es podria solucionar. “El Ministeri no pot fer que ploga, però respondre a les crisis amb mesures eficaces sí forma part de la seua responsabilitat com a veu del sector agrari davant l'Executiu”, assenyala Jose Manuel de les Heras, coordinador estatal d'Unión de Uniones.

Unión de Uniones, reclama al marge de les actuacions concretes enfront de la sequera, que, en la regulació de la Cadena Alimentària, es fixe i es definisca el que és posició de domini perquè les normes del joc siguen justes i clares i no es perpetuen els desequilibris al llarg de la cadena, com es fa, perquè, malgrat les recents revisions, la legislació segueix sense funcionar per a assegurar preus que compensen els costos de producció.

Igualment demana que es modifique el Pla Estratègic de la PAC per a assegurar la viabilitat de la renda i la resiliència dels llauradors i ramaders professionals. En aquest sentit, reclama la figura del vertader llaurador actiu com a perceptor de la PAC, amb una definició clara perquè les polítiques i fons per a l'agricultura i ramaderia vagen realment als professionals.

Costos desorbitats i situació crítica

Carles Peris, secretari general de LA UNIÓ, ha dit que el camp està travessant una situació que fa que molts s'estiguen plantejant la continuïtat de les seues explotacions i cultius. Així, destaca que, si els costos de producció ja estaven alts, ara amb l'impacte de la guerra i la sequera, ho estan molt més, en un mercat en el qual la bretxa de preus no para de créixer.

Tot això, a més, es veu agreujat per la competència deslleial que s'està donant a Europa, no complint els principis de reciprocitat. Les organitzacions de la Unión de Uniones demanen que es recupere com més prompte millor el principi de preferència comunitària per a incorporar clàusules espill en les negociacions comercials amb tercers països en matèria agroalimentària sobre la base de les exigències europees per a evitar així la posició de desavantatge en la qual es troben els llauradors i ramaders enfront de les produccions de tercers països.

Unión de Uniones ve reclamant amb insistència la celebració d'eleccions en el camp perquè siguen els llauradors i ramaders els qui decidisquen lliurement qui els defensa i representa. Des que va entrar en vigor la Llei 12/2014, no s'ha convocat la consulta electoral prevista en aquesta Llei a nivell estatal. Fins ara s'han celebrat diverses eleccions autonòmiques en el sector que han convocat a quasi 77.000 llauradors i ramaders professionals (el 28% del cens espanyol de professionals agraris), col·locant a Unión de Uniones com a segona organització més votada.

Malgrat això, l'escenari d'interlocució que Unión de Uniones manté com a organització representativa, es realitza en paral·lel i al marge del reservat per a les altres tres organitzacions agràries. Unión de Uniones assenyala que les úniques raons per a continuar frenant la democràcia en el camp tenen a veure amb la conveniència política del ministre i amb la por d'eixes tres organitzacions al que els llauradors i ramaders puguen decidir en les urnes.