Organitzacions agràries, entre elles LA UNIÓ, i Cooperatives fan front comú contra la nova retallada de Agroseguro

LA UNIO - 09 Dec, 2022

El Ministeri d'Agricultura i el Consorci de Compensació “actuen com a còmplices de Agroseguro en la major destralada de garanties i drets en 40 anys d'història”

Les principals organitzacions professionals agràries de la Comunitat Valenciana –LA UNIÓ Llauradora i Ramadera, Asociación Valenciana de Agricultores (AVA- ASAJA), ASAJA Alicante – i Cooperatives Agro-alimentàries de la Comunitat Valenciana fan front comú per a evitar la nova retallada que pretén assestar Agroseguro: la supressió de l'Extensió de garanties en l'assegurança de cítrics. Les entitats agràries carreguen contra el Ministeri d'Agricultura i el Consorci de Compensació d'Assegurances per “donar l'esquena als llauradors i actuar com a còmplices del monopoli de Agroseguro, i per tant de les companyies privades que el controlen, en la major destralada de garanties i drets en els seus 40 anys d'història”.

L'amenaça de Agroseguro està més prop de complir-se després que el ministeri encapçalat per Luis Planas “haja ignorat les recomanacions que la pròpia Direcció General d'Assegurances havia elaborat per al manteniment d'aquest mecanisme que garanteix la cobertura de determinats sinistres primerencs en unes condicions molt concretes. Alhora que el Ministeri augmenta les subvencions a les primes que cobra Agroseguro, es converteix en còmplice necessari de les retallades de Agroseguro, en lloc de posicionar-se al costat dels productors”.

Per tot això, les organitzacions agràries i cooperatives exigeixen al Govern, que és qui ha de marcar les directrius de la nostra política agrària i, dins d'aquesta, del sistema d'assegurances agràries, la continuïtat d'una cobertura que ha contribuït a fidelizar llauradors a l'assegurança. De fet, defensem l'ampliació de la cobertura d'extensió de garanties, almenys, a tots els cultius llenyosos permanents, així com la recuperació d'altres garanties ja retallades, com els danys per vent en qualitat en el cultiu de la llima.

Mecanisme legal i necessari

Agroseguro, el Consorci i el Ministeri ja havien tractat de suprimir l'extensió de garanties en l'assegurança de cítrics ratllant-lo de “il·legalitat”, però davant la demostració de les organitzacions agràries i cooperatives que no és així, van haver d'acabar reconeixent que és “un mecanisme perfectament legal, necessari i fruit d'un simple acord entre les parts com ha vingut ocorrent durant dècades”.

“El sistema d'assegurances agrari espanyol fa aigües. La pèrdua total i absoluta del timó per part del Ministeri d'Agricultura ha aconseguit que tinguem una assegurança que només serveix com a bandera i aparador internacional, però en el qual cada vegada creuen menys els llauradors i ramaders”. Els representants dels llauradors i ramaders recorden que tant el Ministeri com les Comunitats Autònomes aporten al voltant del 50% de les primes que cobra Agroseguro i “tenen l'obligació de defensar un sistema d'assegurances agràries que vaja cap avant, buscant garantir la continuïtat de les nostres explotacions davant els diferents riscos als que està sotmesa l'agricultura i ramaderia, i mai permetre reculades en les cobertures de l'assegurança”.

Afigen que “no podem permetre que les mateixes asseguradores que volen vendre'ns les seues assegurances de cotxes, llar, vida, etc. siguen les que volen imposar-nos retallades en les cobertures de les assegurances de les nostres explotacions que són el nostre mitjà de vida. Aquestes companyies han de saber que una cosa és incompatible amb l'altra. No entenem aquest afany de benefici, a costa de l'esforç dels llauradors i de les subvencions públiques, per part de les asseguradores privades que formen Agroseguro”.