Organitzacions agràries i cooperatives presenten la Mesa de la Producció i traslladen les seues propostes a la consellera Mireia Mollà
Ha participat una representació de LA UNIÓ encapçalada per Carles Peris
Les principals organitzacions representatives del sector productor agrari valencià (LA UNIÓ de Llauradors i resta d'organitzacions agràries i Cooperatives Agro-alimentàries) han lliurat hui a la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollá, un document que resumeix els plantejaments i solucions del sector productor davant la crisi per la qual travessen l'agricultura i la ramaderia valencianes.
El lliurament del document ha tingut lloc en el transcurs d'una reunió en la qual ha participat una representació de LA UNIÓ, encapçalada pel seu secretari general Carles Peris; la consellera d'Agricultura, el secretari autonòmic d'Agricultura, Francisco Rodríguez Mulero, i els tres directors generals de l'àrea d'Agricultura -Roger Llanes, Maite Cháfer i David Torres-, al costat de representants de les altres organitzacions signants.
En el document, s'apel·la a qüestions com el desenvolupament normatiu i pressupostari de la Llei d'Estructures Agràries; la creació d'Observatoris de preus en totes les baules de cadena; la generació d'un fons econòmic per a moments de crisis; l'aposta decidida per l'IVIA, pel sistema d'assegurances agràries o l'adopció de mesures pal·liatives i preventives enfront dels danys causats per la fauna silvestre, entre altres temes.
Per als signants, “és imprescindible actuar ja si volem garantir la continuïtat de l'agricultura i la ramaderia valencianes, la dignitat de les persones que es dediquen professionalment a elles, de les seues famílies, i el futur del medi rural. És una vergonya que, en valors constants, la renda agrària de la Comunitat Valenciana estiga per sota de l'obtinguda fa trenta anys, per exemple”.
Una de les principals peticions del sector és la creació d'una taula de concertació política, en l'àmbit de la interlocució conjunta dels agents del sector amb l'Administració. Aquesta taula ha de servir per a fer un seguiment de les campanyes de comercialització i com a punt de partida per a l'adopció de quantes mesures siguen necessàries per a la millora de les condicions del sector, ateses les anàlisis realitzades.
Per als representants del sector, “el document, que sorgeix del consens entre totes les organitzacions signants, aborda amb una visió àmplia i solucions concretes les problemàtiques existents. La manifestació del passat 14 de febrer va ser un crit d'atenció clar: ja no hi ha marge per a discursos buits de contingut ni per a declaracions d'intencions que després queden en res. El Ministeri d'Agricultura ha començat a donar resposta al malestar del sector amb la publicació del Reial decret llei 5/2020, que atén algunes de les nostres reivindicacions. Ara és el moment que la Conselleria, dins de l'àmbit de les seues competències, vaja en la mateixa línia”.
El document inclou també propostes relacionades amb la capacitat d'interlocució i influència de la Conselleria d'Agricultura davant altres Administracions, com ara el reforç de l'oficina de la Comunitat a Brussel·les, l'exigència de reciprocitat tant a nivell de producció com en l'accés als mercats o la reclamació de major fermesa en l'actuació inspectora en frontera per a la detecció de plagues de quarantena, entre altres mesures.
Reunions periòdiques de la Mesa
La Mesa de la Producció es posarà a treballar immediatament, amb reunions periòdiques per a anar abordant els temes continguts en el document elaborat per Opas i Cooperatives Agro-alimentàries. En el transcurs de la reunió, s'ha decidit que la pròxima reunió tindrà lloc el pròxim dia 11 de març, i tractarà qüestions relacionades amb la futura PAC i el posicionament valencià sobre aquest tema.