Situació de la plaga de la vespeta en el cultiu de l’ametler
Ja està present en quasi totes les comarques productores
La vespeta de l’ametler (Eurytoma amygdali) està considerada, en estos moments, com la pitjor plaga dels ametlers a les nostres zones productores. Des de que es va detectar oficialment per primera vegada en el Valle de Ayora i Utiel–Requena en 2015, la seua progressió ha estat imparable i en l’actualitat està present en quasi totes les comarques productores. / Ferran Gregori
Es tracta d’un himenòpter de la mateixa ordre que les abelles o les formigues que pot produir, en atacs greus, pèrdues de fins el 80% de la producció. En estat adult, tenen el cos prim, allargat i de color negre amb els ulls rojos. Els mascles de 4-6 mm son més menuts que les femelles, que tenen una mida de 7-8 mm.
Els primers símptomes solen aparèixer entre juny i juliol i van aguditzant-se fins la recol·lecció. Les ametles amb larves de vespeta en l’interior presenten un aspecte deshidratat i un color marró o grisenc i, de vegades, es pot vore una goteta de goma per on la femella ha fet la posta de l’ou. Les ametles afectades estan fortament unides a les branques, de manera que no es desprenen durant la recol·lecció. A mesura que avança la tardor es van enfosquint, fins a arribar a tindre un color totalment negre (fruits momificats). A la primavera següent, es produeix l’emergència dels adults. La presència d’esta mena d’ametles i amb un orifici circular és un dels símptomes més característics de la presència de la vespeta.
Ja que a hores d’ara no existeix cap feromona fiable capaç d’atraure als adults al parany, com a mètode de prevenció és indispensable retirar i destruir, abans de la primavera, les ametles momificades que han quedat en els arbres després de la recol·lecció. Els tractaments químics han d’anar orientats al control dels insectes adults. Resulten totalment ineficaços pel control de les larves, ja que estes romanen durant tot el seu desenvolupament protegides a l’interior de les ametles. Perquè estos tractaments siguen efectius, resulta imprescindible aplicar-los pocs dies després de l’emergència dels primers adults en camp. Estem davant la principal amenaça del cultiu en camp i, per això, és de vital importància detectar quan té lloc esta emergència.
El últims plaguicides permesos per al control de la vespeta són:
- Oli de parafina: 79%
- Lambda cihalotrin: 1’5%, 2’5% i 10%
- Piretrines: 4% (ha de comprovar-se que la formulació estiga autoritzada per a este ús)
- Spirotetramat: 10%
Perquè el tractament siga efectiu, des del Servei de Sanitat Vegetal de la Conselleria d’Agricultura es recomana que el tractament ha de fer-se transcorreguts 3-5 dies des de les primeres eixides i tindre en compte les indicacions de l’etiqueta del producte utilitzat.
En tractar-se d’una plaga que no havia estat present al nostre territori, LA UNIÓ ha sol·licitat a la Conselleria que actualitze la situació de la plaga de la vespeta de l’ametler en la Comunitat Valenciana, s’adopten mesures fitosanitàries de control per a evitar la seua propagació i ajudes directes per compensar les pèrdues de producció a les persones productores.
L’organització ha realitzat estos darrers mesos un cicle de xarrades informatives a la comarca d’Utiel-Requena.