Turquia i Egipte arriben a les 1.189 alertes en només tres anys per entrar fruites i hortalisses amb matèries actives no autoritzades a la Unió Europea

LA UNIO - 17 Jan, 2023

LA UNIÓ remet un informe al ministre d'Agricultura, Luis Planas, i a la DG SANTE perquè la Comissió Europea establisca noves mesures que solucionen aquesta anòmala situació amb riscos per a la salut humana, entre elles una suspensió de les importacions

Un estudi elaborat per LA UNIÓ Llauradora revela que Turquia i Egipte han tingut 1.189 alertes durant el període 2020-2022 per entrades a la Unió Europea de productes hortofruitícoles amb matèries actives no autoritzades a la UE o per superar els Límits Màxims de Residus (LMR) permesos.

Les exportacions de fruites i hortalisses a la Unió Europea procedents de Turquia i Egipte s'han incrementat en el transcurs dels últims anys. El primer país va exportar 30,6 milions de quilos i el segon 89 milions en 2021, amb una facturació econòmica de 245 i 81 milions, respectivament. Paral·lelament aquests dos països, sobretot Turquia, han acaparat els Sistemes europeus d'Alerta Ràpida per a Aliments i Pinsos (RASFF), en aquests tres anys.

Turquia ha tingut un total de 1.072 alertes en els tres últims anys. En 2020 va tindre 267, la xifra va pujar a 424 en 2021, la qual cosa va provocar gràcies a les pressions d'organitzacions com LA UNIÓ s'incrementaren les inspeccions fins al 20% dels enviaments per a llimes, taronges i mandarines. Malgrat aquest augment les alertes han continuat d'una forma quasi diària. Des d'aquest mes de gener ha entrat en vigor una nova modificació de la normativa comunitària per la qual s'incrementa el percentatge de control fins al 30% per a llimes i aranges.

Per la seua part Egipte va tindre 13 alertes a la UE en 2020 i 60 en 2021 per l'entrada de produccions amb matèries actives no autoritzades o depassar els LMR autoritzats. Aquesta pujada va provocar que la Unió Europea incrementara fins al 20% els controls en taronges i pimentons perquè en el cas de les primeres “es detectaven nous riscos per a la salut humana, a causa d'una possible contaminació per residus de plaguicides. Per tant, és necessari exigir una intensificació dels controls oficials en les entrades d'aquestes mercaderies procedents d'Egipte”.

LA UNIÓ ha enviat un informe al ministre d'Agricultura, Luis Planas, i també a la DG SANTE (Direcció General de Salut i Seguretat Alimentària de la UE) perquè la Comissió Europea adopte mesures urgents davant la gravetat de les importacions procedents de Turquia i Egipte amb alts nivells d'alertes i les seues possibles repercussions en la salut humana de la ciutadania europea.

Entre aquestes mesures demanda un augment al 30% del control d'identitat i físics per a les mandarines procedents de Turquia i les taronges d'Egipte i que s'amplien les mesures de control durant un període d'un any en lloc dels sis mesos actuals.

Una altra petició passa perquè si durant qualsevol dels mesos d'aquest període s'observa un increment del 5% de les alertes en algun producte, es tanquen automàticament les importacions turques o egípcies d'eixos productes agrícoles amb restes de pesticides no autoritzats a la UE o que superen els LMR establits.

De la mateixa manera, LA UNIÓ insta la Comissió Europea que els països amb els quals signa acords comercials assumisquen un compromís en la reducció d'ús de fitosanitaris o pesticides i a accelerar els treballs per a implantar les clàusules espill en el marc de l'Estratègia de la Granja a la taula. “Cal alinear les relacions comercials de la UE a les normes de producció europees. En un context d'encariment dels costos de producció, és més fonamental que mai començar a exigir als productes importats de països tercers els mateixos requisits fitosanitaris, ambientals, de seguretat i ètics que estan regulats per a les produccions europees”, assegura Carles Peris, secretari general de LA UNIÓ Llauradora.