Un centenar de representants de LA UNIÓ s'ha concentrat hui davant el Ministeri d'Agricultura

LA UNIO - 16 Sep, 2021

Per a reclamar una PAC per als professionals, una llei de la cadena alimentària justa, més controls a les importacions i que arribe la democràcia al camp

Un centenar de llauradors i ramaders de LA UNIÓ de tota la Comunitat Valenciana, al costat d'uns altres de diverses comunitats autònomes convocats per la Unión de Uniones, s'han concentrat hui a les portes del Ministeri d'Agricultura per a reclamar una PAC per als professionals, una llei de la cadena alimentària justa, major control de les importacions de països tercers i que arribe la democràcia al camp, entre altres coses.

LA UNIÓ indica que des del propi Ministeri i les CC.AA s'està definint un pla estratègic de la PAC que s'allunya de la figura del llaurador professional i que ho perjudicaria. Per això s'ha eixit al carrer per a defensar una PAC per als professionals ara que s'està elaborant el pla estratègic i que es té l'oportunitat de fer les coses bé. L'organització ha lamentat que Planas no es vulga baixar de la ruca i insisteix que no es pot dissenyar una PAC que done l'esquena als qui haurien d'estar al centre de tota la política. Així, insisteix que s'ha de definir la figura de llaurador actiu beneficiari d'ajudes directes com aquell les rendes agràries del qual representaren més del 25% del total de les seues rendes, establint una excepció per als perceptors de menys de 1.250 euros, que són nombrosos, però tenen una mínima repercussió sobre la distribució d'ajudes.

La proposta que actualment està en debat i que establiria la possibilitat de percebre ajudes per davall d'un llindar de 5.000 euros sense més condicions, suposa, segons el parer de l'organització, allunyar la PAC dels qui té una vinculació professional real del sector i retallar significativament el marge financer del qual es dispose per a compensar-los de les retallades que patiran en l'ajuda bàsica a la renda i de l'augment de les exigències ambientals i d'un altre tipus.

“Alguns governs autonòmics ho fan per a protegir el xec que arriba a la seua comunitat sense importar en quines mans cau. El Ministeri el fa, per a no tindre embolics i passar aquest tràngol amb el menor cost polític”, comenta LA UNIÓ, “però ens estem jugant en això molt més del que val la foto i l'encaixada que busca el ministre i que és l'única cosa que li interessa”, afigen.

Una llei de cadena alimentària que pose fi als abusos i eleccions en el camp, també entre les reivindicacions

Igualment, durant la concentració, s'ha exposat alguns dels aliments més castigats per la llei de la cadena alimentària i s'ha insistit que, ara que la setmana que ve es debat en el Congrés, es té l'oportunitat d'incorporar en la llei aspectes tan importants com la definició de la posició de domini i la prohibició de revenda a pèrdues. L'organització insisteix que en un negoci com és alimentari, on cada any es generen prop de 160.000 o 170.000 milions d'euros, hauria d'haver-hi marge per a tots.

“Tenim en el BOE una llei fallida que ara, amb l'increment bestial que estem vivint de l'electricitat o dels pinsos, s'ha convertit en una broma insofrible”, afirma LA UNIÓ. “Falta a penes una setmana perquè intenten tancar els canvis en una llei, que és vital per al sector. Li demanem als diputats que siguen valents i posen mesura al tremend poder que usen la indústria i la distribució per a manejar la cadena al seu antull i en el seu benefici”.

En la mateixa línia, Unión de Uniones reitera la seua posició com la segona organització agrària més forta a nivell estatal i reclama que es convoquen eleccions perquè els llauradors i ramaders puguen acudir d'una vegada a les urnes a decidir qui els representa. Unión de Uniones demana al ministre que s'impulse des del Govern una reforma immediata de la llei per a acomodar el cens als llauradors i ramaders professionals, que es derogue la posició transitòria única de la Llei 12/2014 i fins a les eleccions es tinga per més representatives a les organitzacions que hagueren obtingut resultats apreciables en les eleccions autonòmiques celebrades mentre es desenvolupa com més prompte millor el reglament de la llei per a celebrar eleccions en el camp.

La concentració començava a les 10.30h del matí amb l'arribada de la góndola amb dos tractors i l'exposició de posters amb els motius de la reivindicació, així com alguns aliments que acusen els desequilibris de la cadena alimentària (caqui, cítrics, raïm, creïlles, carlotes, llet, vi, cava i el registre en el Ministeri de les principals reivindicacions de l'organització.

Durant la seua intervenció, Jose Manuel de les Heras, coordinador estatal de la Unión de Uniones, ha animat també als allí presents a no defallir en la defensa del camp, ha insistit que l'organització no es ven per un plat de llentilles (ni per res) i que continuarà treballant per a defensar als llauradors i ramaders que vetlen per alimentar el país i dinamitzen el medi rural.

Així mateix, han intervingut també els responsables de les diferents organitzacions territorials de la Unión de Uniones, entre ells Carles Peris, els qui han ressaltat la realitat del camp de cada comunitat. Al final de l'acte, els aliments han sigut donats al Menjador Social María Inmaculada, un dels més antics de Madrid, i a Càritas.